Koken voor mensen met coeliakie kan heel eenvoudig zijn. Deze site is hier een goed voorbeeld van. Maar, het is wel een kwestie van bewust bezig zijn.

Hieronder vind je een opsomming van zaken die belangrijk zijn om vooraf  te weten;

  • Erg belangrijk is dat het kookgerei “besmet” kan zijn. Was alle kookbenodigdheden dus heel erg goed af. Mocht je een recept willen maken waarbij je een bakblik dient te gebruiken is het zaak deze nieuw te kopen. Verder is bijna alles, na een grondige wasbeurt, ook gewoon voor glutenvrij eten te gebruiken.
  • Er is hierbij een uitzondering; bij houten snijplanken en houten pollepels blijft de kans op kruisbesmetting bestaan. Deze mogen dus niet gebruikt worden.
  • Ook de oven dient vooraf goed gereinigd te worden.
  • Bij sommige gerechten is vlees een van de ingrediënten. Hierbij is het van belang om goed op te letten of het vlees geen (verborgen) gluten bevat. Vlees van zowel de supermarkt als de slager is soms besmet met gluten door middel van kruisbesmetting. Ook kan vlees dat gekruid is gluten bevatten of vlees waarin paneermeel verwerkt is. Belangrijk is het dus om goed de etiketten te lezen en/ of  je goed te laten informeren door de slager (van de supermarkt).
  • Ook worst is niet bij voorbaat glutenvrij. Helemaal niet zelfs. Er zijn in de reguliere supermarkten veel varianten te vinden die glutenvrij zijn. Het is hier dus ook weer even extra opletten en etiketten lezen.
  • Verder zijn er enkele recepten opgenomen waarbij vla een ingrediënt is. Omdat er varianten zijn mét gluten is in dit kookboek tevens een recept opgenomen voor glutenvrije vanillevla. Maar ook hier geldt; reguliere supermarkten hebben glutenvrije vla, in verschillende smaken, dus wederom etiketten lezen.
  • Wanneer u al ervaring heeft met glutenvrije producten, ben dan toch alert wanneer er op een verpakking; “verbeterde smaak”, of iets dergelijks staat. Dit geeft aan dat de producent het product heeft gewijzigd en misschien nu gluten aan het product heeft toegevoegd.
  • Tot slot; ondanks dat alle recepten met uiterste zorg zijn samengesteld blijft het advies om ten alle tijden goed op te letten. Bij twijfel: niet eten. Lees altijd grondig de etiketten en/of laat je goed informeren.